Selezione Italia på Moltkes Palæ

Den 15 november intogs gyllene salen på Moltkes Palats i Köpenhamn av ett 20-tal producenter som representerade några av Italiens klassiska vinområden. Så som tidigare år fanns ett flertal vinmakare från Piemonte på plats. I år kunde vi dessutom bekanta oss med viner från Valpolicella, Lazio och Calabrien.

Azienda Agricola Provolo
En lite familjeägd vingård som ligger i mitten av Mezzane dalen cirka 18 km utanför Verona. Vinmakare Marco Provolo tillsammans med sonen Matteo gör klassisk Valpolicella, ripasso och amaroneviner på sina 20 hektar vinodlingsmark. De arbetar helt igenom ekologiskt och strävar efter att kunna presentera sin första biodynamiska årgång 2018. Huvuddruvorna är Corvina, Molinara och Rondinella

Riccardo Ciavari, Marco Matteo Provolo
Riccardo Ciavari, Marco Matteo Provolo

men även mindre bekanta lokala druvsorter.

Valpolicella  DOCG 2015 är ett mjukt och fruktigt vin med fin fräschör och friskhet.
Gino  Valpolicella Superiore DOC 2008  är ett  vin med mycket tydlig körsbärkaraktär, härliga nyanser av torkad frukt, kakao, fina inbäddade tanniner samt en lång och ihållande smak.
Både Ripassovinet och deras Amarone uppleves som genuina och välgjorda. Ripasson får en andra jäsning  för att förhöja smaken. Amarone dellaValpolicella DOC 2010 är elegant och torr. Fylligt vin som ger en omisskännlig dubbel smakupplev av friskhet, tanniner men även sammetslen frukt.

Azienda Agricola Tonello
På endast 12 hektar skapar Diletta Tonello tillsammans med sin far Antonio härligt moderna viner. Diletta som i dag har tagit över som

Vinmakare Diletta Tonello
Vinmakare Diletta Tonello

vinmakare är en ung och ambitiös kvinna. Särskilt är det hennes mousserande viner på druvan Durello som imponerar med frisk syra, fin krämig mousse och tydlig mineralkaraktär. Lessini Dureloo DOC VSQPRD Metodo Classico, ett vin som uppstod av en slump när  två  pallar glömdes bort. Fem år på jästfällning har gett ett  elegant vin med doft av rostat bröd, vanilj och mogen frukt. Smaken visar upp en tydlig mineralitet, fyllighet och har en bra balanserad syra.

 

 

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.