Noteringar

Master of Languedoc-Roussillon

Jag är WSET-certifierad sommelier samt även Sud de France Master-Level Certified Instructor på viner från Languedoc-Roussillon. Tillika den ende med denna mastercertifiering i Norden. Det betyder att jag kan utbilda andra ända upp till masternivå på regionens viner.

Via mitt företag Gavelinwine så erbjuder jag provningar och utbildningar på alla nivåer. Det gör jag både på plats i Languedoc-Roussillon och i Sverige. Är ni intresserade av att hålla ett event där ni behöver mina kunskaper är ni välkomna att ta kontakt med mig.

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Tastin’ France i Stockholm

Business France organiserade sin årliga vinprovningsturné «Tastin’France» i Norden!
7 november var det dags för Stockholm på Résidence de France . Begåvade vinodlare från Frankrikes främsta vinregioner presenterade sina viner för den svenska marknaden.
I år fanns flera från det intressanta och uppmärksammade området Languedoc-Roussillon. Ett brett utbud av viner från Limoux, Pic Saint Loup, Terrasses du Larzac, Faugères och Côtes de Catalanes med flera.

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Skånska Vinresor i sydvästra Skåne

Här kommer några bilder från vinresan den 28 juni i sydvästra Skåne. Ett gäng vinintresserade följde med på Skånska Vinresors premiärtur. Vi besökte fem utvalda och högintressanta vingårdar där vi provade viner gjorda på Solaris, Phoenix, Rondo och Cabernet Cortis, druvor som alla trivs utmärkt i den skånska myllan. Det är bara knappt 20 år sedan Sverige blev ett vinland och på denna tid har utvecklingen gått mycket snabbt. Turen innehöll en skön lunch på Hällåkra Vingård och avslutades med förnämlig middag på Flädie Mat & Vingård.

previous arrow
next arrow
Slider
Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Selezione Italia på Moltkes Palæ

Den 15 november intogs gyllene salen på Moltkes Palats i Köpenhamn av ett 20-tal producenter som representerade några av Italiens klassiska vinområden. Så som tidigare år fanns ett flertal vinmakare från Piemonte på plats. I år kunde vi dessutom bekanta oss med viner från Valpolicella, Lazio och Calabrien.

Azienda Agricola Provolo
En lite familjeägd vingård som ligger i mitten av Mezzane dalen cirka 18 km utanför Verona. Vinmakare Marco Provolo tillsammans med sonen Matteo gör klassisk Valpolicella, ripasso och amaroneviner på sina 20 hektar vinodlingsmark. De arbetar helt igenom ekologiskt och strävar efter att kunna presentera sin första biodynamiska årgång 2018. Huvuddruvorna är Corvina, Molinara och Rondinella

Riccardo Ciavari, Marco Matteo Provolo
Riccardo Ciavari, Marco Matteo Provolo

men även mindre bekanta lokala druvsorter.

Valpolicella  DOCG 2015 är ett mjukt och fruktigt vin med fin fräschör och friskhet.
Gino  Valpolicella Superiore DOC 2008  är ett  vin med mycket tydlig körsbärkaraktär, härliga nyanser av torkad frukt, kakao, fina inbäddade tanniner samt en lång och ihållande smak.
Både Ripassovinet och deras Amarone uppleves som genuina och välgjorda. Ripasson får en andra jäsning  för att förhöja smaken. Amarone dellaValpolicella DOC 2010 är elegant och torr. Fylligt vin som ger en omisskännlig dubbel smakupplev av friskhet, tanniner men även sammetslen frukt.

Azienda Agricola Tonello
På endast 12 hektar skapar Diletta Tonello tillsammans med sin far Antonio härligt moderna viner. Diletta som i dag har tagit över som

Vinmakare Diletta Tonello
Vinmakare Diletta Tonello

vinmakare är en ung och ambitiös kvinna. Särskilt är det hennes mousserande viner på druvan Durello som imponerar med frisk syra, fin krämig mousse och tydlig mineralkaraktär. Lessini Dureloo DOC VSQPRD Metodo Classico, ett vin som uppstod av en slump när  två  pallar glömdes bort. Fem år på jästfällning har gett ett  elegant vin med doft av rostat bröd, vanilj och mogen frukt. Smaken visar upp en tydlig mineralitet, fyllighet och har en bra balanserad syra.

 

 

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Vinfestival på Österlen

Smaka på svenska viner

I synnerhet skånska viner. Den 7-8 juli ägde den första vinfestivalen på Österlen rum. Drygt 1000 entusiastiska besökare kom till Skepparps Vingård under de två festivaldagarna vilket bevisade att det här var ett mycket lyckat initiativ av de skånska vinmakarna. Det var första gången som festivalen arrangerades och gensvaret gav klartecken för att det kommer att få en fortsättning nästa år. I år var det sex skånska vingårdar som ställde ut och presenterade sina viner.  Sveriges främsta gröna druva Solaris dominerade med allt från mousserande till  sötare Late Harvestviner. Något litet rött och rosé fanns också att prova av druvsorter som Rondo och Cabernet  Cortis.

Tareq Taylor,  kritikerrosad gourmetkrögare och uppskattad tevekock, känd från bl.a. SVTs Trädgårdsmåndag och som gästkock hos  Historie-ätarna,  hade specialkomponerat en festivaltallrik som erbjöds besökarna.

Lyssna gärna på Sveriges Radio
P4 Radio Kristianstads inslag från festivalen.

Deltagande vingårdar var:
Skepparps Vingård 
Vingården i Klagshamn
Flädie Mat & Vingård
Flyinge Vingård
Österlenvin
Vingården Stora Boåkra

 

 

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Franske Vindagen i København

Franske vindagen 1Franska vindagen 3

 

 

 

Ett stort antal av Danmarks bästa vinhandlare och importörer av franska viner var representerade på vinmässan Franske Vindage 2016 under den gångna helgen i Köpenhamn.   Mässan som arrangerades för femte året i rad sker i samarbete med danska Sopexa i

languedoc
languedoc 2 Tom Christiansen och Martin Clément från ClémentVin presenterade Domaine Matassa från Côtes Catalanes i Roussillon. En ekologisk vingård med vinmakaren Tom Lubbe.

Danmark och  JP/Politikens Hus samt Ekstra Bladet.  Nytt för i år var att regionen Alsace var representerad med en helt egen monter där de bjöd på en lång rad av sina grand cru-viner. Spännande var också utbudet av viner från Languedoc-Roussillon och Rhône. Som vanligt var det välbesökt av både branschfolk och konsumenter.

 

Alsace
Sommelier Jose Santos gav en fördjupad bild av regionen Alsaces generösa utbud från crémant till de bästa av deras grand cru-viner.

Languedoc 3languedoc 4

Detta vin presenterades av Il Senso Vinbar som ligger på Gothersgade 87 i Köpenhamn.  Deras fokus ligger främst på italienska viner men de har också ett riktigt bra och spännande utbud från Frankrike – som Limoux Oppidum från Dom. De Gaure.

 

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Millésime Bio för 23:e året

I slutet av januari slogs dörrarna upp till kanske världens största 12688097_1048163388559486_8907905086449279830_nårliga mässa för ekologiska, biodynamiska och naturviner, Millésime Bio, upp portarna. Det var för 23 året som mässan arrangerades i Montpellier, regionhuvudstad i Languedoc-Roussillon. Intresset för ekologiska viner ökar för varje år vilket speglades av det rekordstora antalet viner anmälda till årets tävling. Särskilt intressant för oss var att Lars Torstenson, vinmakare och skribent, ledde den 300 manna starka tävlingsjuryn.  Läs mer om vinnarna bland ekologiska viner 2016

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Prowine Vinmässa i Malmö

Lördagen den 30 januari arrangerades den 16:e upplagan av Prowine Vinmässa i Malmö som höll till på Sankt Gertrud konferens. 15 utställare bjöd på många sköna vinupplevelser och tillströmningen av besökare var som vanligt stor.

Triggollo wine 3
Miro Novosel från Triggollo Wine & Spirits.

 

Catarina Palo från Italienska Magasinet.
Catarina Palo från Italienska Magasinet
Larkumvin
Thomas Larsson från Larkum Wine.
Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

The Winery Hotel

fronthotell

Den 12 januari slås portarna upp till Skandinaviens första vinmakarhotell, The Winery Hotel, i Solna, Stockholm.
Bakom konceptet står tre familjer med djupa kunskaper inom  sina respektive områden. Vinkunnandet står familjen Ruhne från vingården Terreno i Toscana för och tillsammans med hotellfamiljerna Söder och Östlundh har man skapat detta nya hotell.

I källaren finns ett vineri där besökare kan följa druvans resa till färdigt vin.   Druvorna kommer bland annat vingården Terreno i Toscana i Italien. Planen är att framställa 8000 flaskor vin årligen.  Allt detta sker  under ledning av enologen Luca Retondini, som också är vinmakare på en av vingårdarna, Le Macchiole, i Bolgheri.

pool_vy1_utkast_01Ambitionen är att framställa kvalitativa snygga rena viner där hela framställningen kommer att kunna följas av hotellets besökare. Gästerna kan sedan njuta av vinet i Vinoteket, Winery Kitchen, Terreno Deli och i hotellets rooftop bar.

Här kommer att ordnas med vinprovningar, middagar med gästspelande kända vinmakare och  olika events i vinets tecken. Kortare kurser på 1 – 3 dagar kommer att genomföras i samarbete med Vinkällans Dryckesutbildningar. Läs mer på www.thewineryhotel.se

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Dryck till sommarbufféer

Maj och juni är säsong för större festligheter och som vi så gärna vill hålla utomhus. Bröllop, konfirmationer, studentfester, nationaldagen och så förstås midsommar. Ytterligare ett gemensamt drag är att dessa kalas lämpar sig väl för bufféer. Vilka drycker lämpar sig bäst i dessa sammanhang?

Välj gärna lite olika drycker så att gästerna själva kan välja efter smak. Buffémat innebär att möte av mängder av olika smaker, dofter och strukturer på maten. Så ett tips när det gäller dryck är att hålla dessa så neutrala så att den totala upplevelsen blir så balanserad och harmonisk. Om det ska vara bag-in-box eller flaska är en smakfråga. Boxen är ett bekvämt och generellt billigt alternativ medan  flaskor ger ett festligare intryck. Fortsätt läsa Dryck till sommarbufféer

Dela gärna
Facebooktwitteryoutubeinstagram